Het Schrijflokaal

A Passage to India

PLEISTERPLAATS: Mogul Room, Giza (Egypte)

Een van de restaurants in het emblematische Mena House. Ooit gebouwd als jachtslot voor.    Inmiddels diverse nieuwe met een doch in de, waarvan een deels vonder renovatie zijn. Lang gefrequenteerd door Britse ex-pats en bewoners uit het moederland. Het meest legendarische Indiase restaurant op het Afrikaanse contintent, ook al komt dat deels doordat het zijn onderdak in een even legendarisch hotel heeft. Zo’n hotel dat je in een adem noemt met Reid’s Hotel (Madeira), Mount Nelson (Kaapstad), Victoria Falls Lodge (Kariba, Zambia) en The Raffle’s (Singapore) De koloniale hotels van weleer, die alle na decennia in een soort winterslaap verkeerd, na grondige en zorgvuldige restauraties en renovaties als een fenix uit de as zijn herrezen. gehuld in sari, inclusief een rode stip op haar voorhoofd. Wat is dat …Nu de intern en toeristen die gnoeg te besteden hebben..

Niet alleen de witte brigade ook (hoewel er aan de kleding weinig zwarts op te merken valt. Lange , los vallende bijna geasen. de bindi. Deze stip symboliseert het derde oog en wordt aangebracht ter bescherming van de vrouw en haar echtgenoot. Afkomstig , of in ieder geval een van de Hindo, want ook haar voorheofdis met een ‘binid’ gemarkerd.

Moghul-RoomZonder meer een . en dat is ook redelijk. Eten in hotel-restaurants. Doch , de kok en de formule. Zie je in nog wel een dat een Arabische kok sushi of een Europese kok Indiaas. Hier zijn alle koks van Indiase komaf. En anders zijn ze beslist stevig getrained op locatie. Niet van een hotel om ook een andere smaak te kunnen bieden, maar de ware geest van India te laten ervaren.

PG_MEN_015De gerant, een elegant dame in een fraaie sari, is overduidelijk van Indiaase afkomst, en de levende muziek, die er bijna elke avond is. geeft de belevenis extra te verkeren ergens op het Indiase platteland. De Tandoori, verschillende, de kakelverse en luchtige naan, kruidige pompadums, frisse raita zoals ik ook de Taj in Mubai geserveerd kreeg. En wie wil, vindt hier ook de ongekend scherpe vindaloo bereiding van kip of lam.Want de vlammen slaan je bijna figuurlijk uit de mond. De kaart biedt een uitgebreide keuze aan gerechten in de , en de naast Egyptische wijnen en diverse Europese en nieuwelanden wijnen. De prijzen liggen zo’n 50 LE (Livre Egyptien, de oude benaming voor het Egyptische pand uit de tijd dat de Fransen er heer en meester waren, hoger dan in andere hotels van luxe ketens. Terwijl het. Want zeg nou zelf. Een rekening van 678 LE voor een verrukkelijke drie-gangen maaltijd, een fles wijn, water, jasmijnthee en meeslepende klanken op sitar en trommel en bovendien een uiterst hoffelijke en plezierige bediening. Voor tachtig euro met zijn tweetjes. Een bovendien een oshibori voor en na de maaltijd. Zo’n opgerold handdoekje, warm zoals die moet zijn. Jammer dat een Britse Ma Flodder die avond zo nu en dan wat domineert met haar wat luidruchtie vertoon. Het bedienend personeel loop in de met stijlvolle gewaden. handwerk op zijn best. Sjalwar (wijde borke0 en camise. met een verfijnd geborduurd vestje erover heen.

Bordessen

Intiem is de Mogul Room het beslist, afhankelijk van de opstelling is er ruimte tussen 40 en 45 couverts, een deel liggen op verhoogde bordessen. Vandaar ook de twee shifts, om 19.00 en 21.00 uur. Reserveren is een must, en wie maar twee dagen in Cairo is doet er goed aan van te voren in eigen land per email te reserveren. Want vol lopen doet het bijna elke avond.

Mena House ligt aan de voet van de pyramides en tegenover de Giza golf baan. ……. Giza is de moderne, westelijk voorstad van Cairo.

Mogul Room, Mena House Hotel, Oberoi,

Pyramids Rd, Sharia al-Haram

Giza, Egypt

T +20 (02) 383 3222/3376 6644

Open: alleen ‘s avonds, 9.00 uur tot middernacht
I www.oberoi.com

Leslie Leijenhorst