Het Schrijflokaal

Toverballenwei en pepernotengevoel

Impressionistische bloembollenborders

Hoewel de titel deels zou kunnen refereren aan de donkere dagen aan het einde van het jaar en pakjesavond, gaat die vlieger toch niet op. Een boeiende lezing Kleur je tuin, combinaties van vaste planten en bloembollen van Jacqueline van der Kloet, bekend tuinontwerpster en groenschrijver, maandag 26 oktober 2015 in De Brink in Bennekom, bleek een aanstekelijke inspiratiebron te worden om een deel van de borders in voorjaar en zomer te laten veranderen in impressionistische toverballenweien.

De lezing werd georganiseerd door KMTP Wageningen en Ede en de Bennekomse tuinclub Floralia. Van der Kloet sprak uitgebreid over haar projecten in binnen- en buitenland. Over bollen op droge en natte plekken. En over toverballenweien en pepernotengevoel. En vooral die laatste uitgangpunten kunnen er toe leiden dat borders met vaste planten en heesters gecombineerd met voorjaars- en zomerbolgewassen veel langer bloeien, aantrekkelijk zijn en een rijker bloemnbeeld tonen.

Gouden regels

Dus nu zelf een experiment uitgezet in een lange droge strook van de tuin, op een moeilijke plek bij Taxus baccata, Chamaecyparis en wat bomen. Het enige deel van de tuin dat niet ‘onder architectuur’ was aangelegd, ontworpen. Inmiddels zijn er diverse krachtiger vaste planten – overlevers – in groepen aangeplant als Sedum spectabile ‘Herbstfreude’, Geranium

“Bolletjes stonden er altijd al, maar altijd heel beperkt.”

macrorrhizum ‘Czakor’ (later misschien vervangen door ‘Ingwersen Variety’) en Ceratostigma plumbagonoides (loodkruid). Bolletjes stonden er altijd al, maar heel beperkt. En uit haar lezing opmakend … te weinig bemest in de late winter en wellicht te ondiep geplant. Veel van haar gouden regels nemen we over.

Bleekblauwe, lichtgele en vrolijk rode

Nu een groot mengsel samengesteld met bolgewassen met verschillende bloeitijden, hoogtes, soorten en tinten. Een ingetogen border met vrolijke knipogen. Lage lichtgele miniatuur Narcissus ‘Minnow’ en de historische ‘Rip van Winkle’ (1888), hoge Narcissus Split Corona ‘Orangery’ (1957), N.tazetta ‘Geranium’ en ‘Erlicheer’ (<1934) en Leucojum aestivum ‘Gravetye Giant’. Voor de blauwe nuances onder meer de diep donkerblauwe druifjes, M. ‘Joyce Spirit’ en de bleekblauwe M. ‘Mountain Lady’. Alle afkomstig van kwekerij M.J. Komen uit Anna-Paulowna. En voor wat meer kleur lage vrolijk rode botanische tulpjes als Tulipa linifolia, bijna changeant oranje parkiettulpen ‘Prof. Röntgen’ en voor wat later in het seizoen Allium atropurpereum.

En nu maar afwachten hoe anders en sprankelend de border er volgend voorjaar uit zal zien.

Kwekerij M.J. Komen

Hoewel Kwekerij M.J. Komen geen droogverkoop heeft aan particulieren, biedt het gedurende het hele voorjaar grote schalen met een groot aantal van bovengenoemde soorten op de boerderij aan. Maak er een dagje Kop van Noord-Holland van, rijdt door de bollenvelden van het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld, en koop wat schalen. De grote keuze in die tijd maakt hebberig. Geniet er eerst van op terras, laat ze vervolgens afsterven en drogen. Plant ze in de herfst nadat ze zijn gemengd met andere gewenste soorten in de grond. Een half jaar later heb je net zo’n mooi toverballenweitje als dat van Jacqueline van der Kloet.

Kwekerij M.J. Komen, Molenvaart 138, 1761 AM Anna Paulowna. Kwekerij M.J. Komen

Kijk voor ‘toveren met bloembollen’ in Jacqueline van der Kloet’s boek Kleur je tuin of bezoek haar website De Theetuin, Weesp

Leslie Leijenhorst

12 november 2015