Het Schrijflokaal

Dagboek van een tuinman

InMyGarden.9781408811085Al weer jaren geleden las ik de correspondentie tussen Beth Chatto en Christopher Lloyd, Dear Friend & Gardener. Ik kreeg het cadeau van mijn Nederlands-Amerikaanse (tuin-)vriendin uit Moreland Hills (OH). Een boeiende briefwisseling tussen twee meestertuinlieden. Over de hoogte- en dieptepunten in de tuin door de seizoenen heen. Keer op keer weet vriendin Jane me weer te verrassen met telkens een ander zorgvuldig uitgekozen titel.

Wekelijkse columns
Met plannen om dit of volgend jaar naar Great Dixter en andere beroemde tuinen in Zuidoost-Engeland te gaan, raakte ik diverse interessante titels over deze bijzondere tuin op het spoor. Zo ook In My Garden – The Garden Diaries of Great Dixter. Het boek is een selectie van de wekelijkse columns die Christopher Lloyd (1921-2006) sinds 1963 in Country Life publiceerde. Anekdotes, adviezen en overpeinzingen. Lloyd wordt samen met Vita Sackville-West en Gertrude Jekyll tot de drie ongekroonde koningen en koninginnen van ‘British gardening’ van de twintigste eeuw gezien. Toch merk ik in de vele gesprekken met tuinliefhebbers dat Great Dixter op een of andere manier minder bekend is dan de andere twee. En dat is absoluut zonder enige reden.

Schateren
Er zijn veel schrijvers die over tuinen en tuinieren schreven en schrijven. Christo, zoals hij kortweg door intimi wordt aangeduid (niet te verwarren met de internationaal bekende (landschaps-)architect, beeldhouwer en inpakkunstenaar Christo) was niet alleen tuinbaas en tuinier, hij was eveneens filosoof en inspirator. Er zijn weinig tuinlieden die op een manier schrijven dat je van literatuur kunt spreken. En dat niveau bereikt Lloyd wel.

” ….. die dit boek niet voor Kerst krijgt, heeft terecht reden om ontstemd te zijn aldus de recensie van het Britse zondagsblad Independent on Sunday.”

Er zijn evenmin veel groenbazen die je doen schateren van het lachen. En dat kan Lloyd met zijn typisch Britse tongue-in-the-cheek humor die hij gebruikt bij beschrijvingen van soms heerlijke, hilarische momenten als geen ander. Hij verhaalt echter ook over allerlei praktische zaken of bijzondere beplantingsplannen. Want de meestertuinman beschikt over een omvangrijke kennis, ervaring en houdt er bij tijd en wijle ook uitdagende ideeën op na.

Hele jaar
Voor In My Garden zijn zes tot acht columns per maand gekozen die door Lloyd deels zijn ge-update. De columns beslaan gebeurtenissen door het hele jaar heen. April staat bijvoorbeeld voor Planting for the Blind, juni voor Lupins en oktober voor Death of a Hibiscus. Toch gaat hij niet alleen over tuinieren. Het gaat evenzeer over conversaties met tafelgenoten over bijvoorbeeld of je van je werk je hobby moet maken of net andersom. Doch ook over zijn huis in East-Sussex. Die schitterende buitenplaats vooral vanwege dat typische Tudor-deel met zijn karakteristieke vakwerkgevel dat uit de zestiende eeuw stamt.

Ontstemd
Het boek is in staat om de ware geest van Great Dixter in een boek op te roepen, zonder daarvoor talrijke verzadigde paginagrote kleurenfoto’s nodig te hebben. De boeiende verzameling is samengebracht in een handzame pocket. A must-have-and -must-read voor elke toegewijde tuinier, die in meer geïnteresseerd is dan alleen plantjes, snoeien, wieden en grasmaaien. Elke toegewijde tuinier of tuinierster die dit boek niet voor Kerst krijgt heeft terecht reden om ontstemd te zijn aldus de recensie van het Britse zondagsblad Independent on Sunday. Het vermaakt, leert en inspireert zowel beginnelingen als door de wol geverfde tuinlieden.

Tekst: Leslie Leijenhorst

Christopher Lloyd
In My Garden
Paperback, 280 pp.
2010
Bloomsbury Publishing plc
ISBN 978 1408 911085
Prijs: ca. € 13 (afhankelijk van leverancier)

14 oktober 2015