P L E I S T E R P L A A T S : D I P L O M A T H O T E L
Aan een van Stockholm’s mooiste adressen ligt Diplomat Hotel. Strandvägen 7C om precies te zijn. Ingeklemd in een statige rij architectuurjuwelen die zich in strak gelid aaneenrijgen aan de waterkant van stads elegantste woonkwartier Östermalm. Momenteel ondergaat het hotel de meest omvangrijke renovatie – in fasen – uit haar bestaan. Een extra reden om er eens een aantal dagen intrek te nemen.
De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot 1911 als het wordt opgeleverd als een elegante woonkazerne met louter zogenaamde ‘parade’ appartementen. Een terechte benaming want de oppervlaktes varieerden van maar liefst 350 tot 550 vierkante meter. Opgetrokken in Jugendstil, de Duitse variant van de in Zweden veel gangbaardere Scandinavische Art Nouveau: de stoere soms wat bonkige en ambachtelijke Nationaal Romantiek. Chique en kleurrijk, her en der met lichtvoetige en speelse details en stijlkenmerken. Een complex, toen en nu, van de bovenste plank. Op stand, vlakbij het centrum en comfortabel.
Depressie
Toen de grote depressie inviel, ontstond al snel een exodus. De torenhoge stookkosten waren ook voor de welgestelde bewoners niet meer op te brengen. Na een periode van grote leegstand volgde een nieuwe lichting van huurders. Tal van bedrijven, instellingen en ambassades namen er hun intrek zoals die van het voormalige Perzië. Op de eerste etage werd het Strandvägenpensjonat geopend. Families die in het buitenland woonden, brachten hier graag hun lange zomervakanties door. Een soort ‘home away from home’. Toen de diplomatieke vertegenwoordigingen in de jaren zestig van de vorige eeuw elders onderdak vonden, besloot de huidige eigenaar Sune Malmström – het complex is sinds het begin in handen van dezelfde familie – het management over te nemen en in het rechterdeel een hotel te vestigen.
Kooilift
Door de decennia heen was het hotel, en de andere inpandige horecagelegenheden, geliefd bij ‘le tout Stockholm’. Het terras op het trottoir bij jong en hip, en oud en deftig, vooral op zonnige dagen, de theesalon (nu de T-Bar) bij de keurig geklede dametjes, en de bar bij een boeiende internationale mix van mensen. Na ruim veertig jaar werd het tijd voor een grote renovatie. In fasen. De meest omvangrijke in haar geschiedenis. Per Öberg, onder meer verantwoordelijk voor de inrichting van het inmiddels al weer wat jaren geleden herrezen Adlon Hotel in Berlijn, kreeg de opdracht. Zijn eerste hotelproject in eigen land. Veel aandacht gaat naar de badkamers, de ventilatie en de airconditioning. Öberg: “Ik probeer iets te creëren tussen modern en traditionalisme.” Een van de mooiste stijlelementen die in zijn waarde wordt gelaten, is de ouderwetse kooilift met het schuifbare traliehekje. Alleen de bellboy is er niet meer. Voor sommigen – vooral Amerikanen – een crime, voor anderen een ritje ‘zwelgen in nostalgie’. Wat behelpen is het soms, als er net een groot aantal gasten is binnengekomen. Dan is de vervoerscapaciteit aan de geringe kant. Lopen naar de zesde of zevende etage is geen pretje. Maar je kunt het ook met een andere bril bekijken, zoals ik dat dagelijks minimaal een keer per dag deed. Die broodnodige beweging kan beslist geen kwaad.
‘A view’
Ook na de metamorfose blijft de populariteit van hotel, bar en restaurant onverminderd groot. Toch is de ketting altijd zo sterk als de zwakste schakel. Jammer daarom dat het relatief jonge personeel, toch weer neigt naar die onhebbelijkheid, die zo ‘bon ton’ lijkt te zijn op ‘prestigieuze adressen’. Die houding van ‘plus royale que le roi’ te zijn. Was het niet de klant die hun salaris betaalde? Voor wie zich daardoor niet laat is hinderen, is het hotel een comfortabel onderkomen. Nog meer dan haar prachtige architectuur, maken de hoge ramen aan de voorgevel Diplomat tot wat zij is. Een hotel met spreekwoordelijke ‘rooms with a view’. Tenminste die aan die zijde. Betoverend en altijd weer boeiend. Uitzicht over de Zweedse hoofdstad, gevleid over talrijke eilanden. Op het water Nybroviken, over de voormalige koninklijke jachtgronden, nu de lommerrijke long van de stad met tal van toonaangevende musea zoals het openluchtmuseum Skansen en het Vasamuseet, en amusementsparken, over sfeervolle fin-de-siècle villa’s en nostalgische uitspanningen. Over het markante Skeppsholmen met zijn aangemeerde schepen en het oprijzende zuidereiland Södermalm. Waarschijnlijk een van de mooiste van de stad.
Diplomat Hotel, Strandvägen 7C, Box 14059, SE-104 40 Stockholm, tel: +46 (0)8 459 68 00, www.diplomathotel.com
door Leslie Leijenhorst