Het Schrijflokaal

Flora Linnea – Woon- en tuinparadijs in Helsingborg

Een curieuze samenloop van omstandigheden leidde tot het ontstaan van Flora Linnea, een exclusief tuincentrum en een bijzondere woonwinkel in een buitenwijk van Helsingborg. De fusie van twee multinationale farmaceutische bedrijven, de drang om iets anders en creatiefs te doen, een passie voor het planten en interieurdesign gedurende een periode van meer dan 25 jaar, en …. de behoefte van het er naast gelegen openluchtmuseum Fredriksdals Friluftsmuseum aan een winkelpartner. Zo schrijft Franziska Kröll in de introductie tot haar website.
Interieur van de woon- en cadeauwinkel. (Foto: Flora Linnea)

Interieur van de woon- en cadeauwinkel. (Foto: Flora Linnea)

Dat werd Flora Linnea, gehuisvest in een 18e eeuwse pastorie, gelegen aan de rand van het museum, met een eigen ingang vanaf de straatzijde. Inmiddels bestaat het al weer zes jaar. Het groeide het uit tot een verfijnd mekka voor huis en tuin. Flora Linnea geniet naam en faam onder kenners in heel Zweden: een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar bijzondere, ongewone, moeilijk te vinden en elegante binnenspulletjes en opmerkelijk plantgoed. Voor binnen en buiten. Vorig jaar zomer werd het bedrijf overgenomen door het jonge en enthousiaste stel Lisa en Max Sommelius. Franziska volgde haar man naar Zwitserland die daar een nieuwe betrekking kreeg.

Rozen, rozen en rozen
Van het begin af aan speelden rozen de eerste viool binnen het plantenaanbod. De collectie bestaat inmiddels uit meer dan 700 verschillende soorten. Specialiteit zijn de in Zweden gekweekte Engelse rozen van de fameuze Britse rozenkweker David Austen. Daarnaast voert men onbekende oude, zeldzame en wilde rozen. Jaarlijks werkt Flora Linnea samen met het museum aan de beroemde Rozendagen die altijd in juli worden gehouden. Maar het zijn niet alleen rozen die de aandacht opeisen, ook voor een keur aan ouderwetse vaste planten, keukenkruiden, heesters en siergrassen kun je er terecht. Het bedrijf werkt samen met tal van binnen- en buitenlandse gespecialiseerde kwekers zoals Cecilia Wingård en Eva Fristedt van Tjörnedalas trädgårdsförening uit Zuid-Zweden die nauwe contacten onderhouden met de Nederlandse Hortus Bulborum, de non-plus-ultra museumtuin voor oude voorjaarsbollen, en narcissenkweekster Josephine Dekker uit Oterleek die historische soorten teelt. Terwijl men eveneens contacten heeft met kwekers uit tal van andere landen in Europa.

Gustaviaans
Naast het levende goed is er een ruime keuze aan allerlei cadeau’s, woondecoraties en meubelen. Zowel van Zweedse makelij als uit andere delen van Europa. Handgemaakte terracotta potten uit Petroio bij Sienna, steengoed uit Paradisverkstaden op Öland, glas uit Denemarken. Een uitgebreide keuze aan textiel met zowel moderne als 18e eeuwse motieven en kussens. In het oog springt het 18e eeuws replicameubilair uit de Gustaviaanse periode, de tijd van de Zweedse Lodewijkstijlen, geheel gemaakt volgens oude tradities. Verder is er een kleine maar goed gesorteerde boekenafdeling met Zweedse, Deense en Engelse tuin- en interieurliteratuur. Of wat te denken van Flora Linnea’s rozenzeep, zelf gemaakt met versgeplukte knoppen van rozen die in de buurt van Helsingborg groeien, op basis van ouderwetse glycerine. Tja, een beetje fantasie en je hebt weinig meer nodig je even in de 18e eeuw te wanen.

Flora Linnea, Gisela Trapps väg 3, SE-254 37 Helsingborg, T + 0046 (42) 32 77 99, www.floralinnea.com (Kijk voor de per seizoen wisselende openingstijden op de website)

Kijk voor het aangrenzende openluchtmuseum Fredriksdals Friluftmuseum op: www.museum.helsingborg.se

(Nordic 3/2006 door Leslie Leijenhorst)