Het Schrijflokaal

Adres Onbekend: La Caja de Tapas – Arrecife (Lanzarote)

Smikkelen aan de Charco de San Ginés

De Charco de San Ginés is een van de leukste plekken van Arrecife, de hoofdstad van het Canarische eiland Lanzarote. Een ‘charco’ is in feite een plas, een soort lagune of omsloten,

Charco de San Ginés bij fraai strijklicht.

Charco de San Ginés bij fraai strijklicht

IMG_4915-1

Terras La Caja de Tapas met zicht op de ‘poel’.

ondiepe haven. Deze wordt omzoomd door autovrije promenades, de oude stad en een parkje aan de zeezijde. Een heerlijke plek om te slenteren, een drankje te drinken, weg te dromen bij het pittoreske stadsgezicht of … uitgebreid te tafelen. Hier geen voorbijrazend verkeer, hoogstens een enkele fietser en vooral mensen die elkaar ontmoeten of flaneren.

Zwart schoolbord

Aan de met palmen afgezette Avenida César Manrique ligt een keur aan café’s, terrassen en restaurants. Zo’n reeks waarbij het altijd lastig kiezen is. Op het eerste gezicht lijken ze vaak op elkaar. La Caja de Tapas is een van de beste in het rijtje. Op het oog niet direct anders dan andere. Wie er eenmaal is geweest, weet wel beter. Na decennia als binnenhuisarchitecte te hebben gewerkt, besloot Carmen Sáez het roer om te gooien. Ze begon een eethuis. Je zou verwachten dat de inrichting heel ‘sophisticated’ oogt. Doch dat is niet het geval. Eerder ingetogen. Het zijn meer de details die haar verleden en gevoel voor stijl verraden.

“Na decennia als binnenhuisarchitecte te hebben gewerkt, besloot Carmen Sáez het roer om te gooien.”

Binnen bijzondere fleslampen, mini-schoolbordjes in simpele houten lijstjes met wijsheden en een strakke bar. De Duitse architecte Bárbara Müller zorgde voor het basisconcept. Zij tekende ook met wit krijt op een groot zwart schoolbord een fraai panorama van de pittoreske haven met de traditionele visserbootjes en het historische centrum met de kerk en het theater op de achtergrond.

Veilingkistjes

Uiteindelijk gaat het om de menukaart en de presentatie. En die mogen er zijn. Louter verrukkelijke tapas op de kaart. Sterk regionaal geïnspireerd. Op Lanzarote is men trots op de eigen cultuur. En dat merk je op allerlei fronten. Dus ook op de kaart. Onze tafeltjes vullen zich snel met houten ‘veilingkistjes’ in mini-formaat (vandaar de naam La Caja de Tapas) waarin een stukje krant lijkt te liggen (doch speciaal gedrukt papier met nieuwsfragmenten blijkt te zijn). In elke ‘caja’ zit weer een ander gerechtje.

Bitterballetjes

Zo hadden we ‘papas arrugadas’

Papas arrugadas, mojos en een stoofpotje.

Papas arrugadas, mojos en een stoofpotje.

, die typische ‘gekreukelde’ Canarische aardappeltjes in de schil gekookt met veel zeezout (zonder dat ze te zout smaken), bitterballetjes van kabeljauw, ‘gambas al ajillo’ (garnalen dronken van knoflook), tonijnbiefstukjes met een saus van zwarte knoflook (verrukkelijk, mooi klein, en niet te doorbakken) en lokale gebakken aardappeltjes.

“Onze tafeltjes vullen zich snel met

houten ‘veilingkistjes’ in mini-formaat ..”

Visjes, tonijnbiefstukjes en 'bitterballetjes'.

Visjes, tonijnbiefstukjes en ‘bitterballetjes’.

Lokale gesmolten kaas op een coulis van tomaat.

Lokale gesmolten kaas op een coulis van tomaat.

Een klassieker als die kleine gefrituurde visjes die je in een keer verorbert en een verse tomatensalade verschijnen later op onze tafel. Want die tafeltjes zijn zo vol. Alles even tongstrelend, verleidelijk en huisgemaakt.

Malvasia

Erbij drinken we wijn van het eiland, een witte wijn van Bodegas Bermejo. Een droge malvasia, want die zijn er ook. In de Middeleeuwen waren het vooral de zoete soorten die populair waren. Deze is fijn ziltig, fris en elegant. Internationale wijnliefhebbers geven er 87/100 punten aan. Dat zegt dus wat. Door de kleinschalige en arbeidsintensieve productie zijn ze niet goedkoop, doch alles is zijn prijs waard. Gauw 14 tot 18 EUR per fles.

“Lanzarote heeft al heel lang een eigen wijnindustrie die teruggaat tot 1775.”

Lanzarote heeft al heel lang een eigen wijnindustrie die teruggaat tot 1775. De wijnen zijn ook elders in de wereld bekend, doch is bij ons nauwelijks verkrijgbaar. Ze hebben zelfs een eigen D.O. (Denominación de Origen = beschermd herkomstgebied). Door het klimaat, de aanwezigheid van de zee, en bovenal de bodemgesteldheid (lavagesteente) krijgen de wijnen een ander karakter. Voordat je het weet, ben je uren verder. Praten met goed gezelschap, genieten van lokale specialiteiten en een hartelijke bediening. Tempus fugit!

Kabbelende golven

Extra sfeervol is de Charco de San Ginés wanneer de lagune zich door de getijdenwerking weer vult met water en de houten vissersbootjes – waarbij vooral blauw en wit domineren – op de kabbelende golven ronddobberen, terwijl de zon langzaam ondergaat.

La Caja de Tapas, Charco de San Ginés, Arrecife (Lanzarote) T +34 928 81 45 70

Tekst: Leslie Leijenhorst
Foto’s: La Caja de Tapas en Roland van der Kleij

14 februari 2016

Met dank aan Monique Lupgens (Viajes Poseidon), Puerto del Carmen – Lanzarote