Tijdens een wandeling door de Noordportugese stad Porto waarbij boeken, literatuur en bibliotheken de rode draad vormen, lunchen we in Restaurante Book. Een toepasselijk intermezzo. Hip en ingetogen, retro en licht. Book behoort momenteel tot de populairste en meest bijzondere restaurants in het historische centrum van de handelsstad bij uitstek.
Het zal niet verbazen dat het boek in brede zin als rode draad in het décor terugkeert. De verste wand van de heldere ruimte is nog altijd als toen boekhandel Aviz er zat. Al weer de nodige jaren geleden. Een metershoge en wandbrede boekenkast met honderden, zo niet meer, boeken in allerhande categorieen. In zo’n typische teakkleur. Zo hip in die tijd dat geluk heel gewoon leek. Een knipoog naar de vorige negotie in dit pand. Zelfs de cremekleurige lichtbalk bovenaan de kast met de teksten Livraria, Aviz en Papelaria zijn stille getuigen van het feit dat hier ooit een boek- en kantoorboekhandel huisde. Elders komt de houtsoort onder meer terug in de stoelen. Lampen en stoffen ogen eveneens duidelijk hip en stijlvol retro.
Dynastie
Porto, doch ook andere vooral kleinere Portugese steden, grossieren nog altijd in winkels met interieurs waar de tijd lang lijkt te hebben stil gestaan; interieurs die soms al generaties terugaan. Hoewel het aantal in rap tempo afneemt. Aviz was een bekende boekhandel in de stad, doch moest uiteindelijk sluiten.
“Een herdenkingsplaquette meldt de viering van het vijfentwintig jarig bestaan in 1978.”
Een herdenkingsplaquette meldt de viering van het vijfentwintig jarig bestaan in 1978. De naam verwijst niet alleen naar de straat waaraan het lag, doch ook naar de tweede dynastie van het koninklijk huis van Portugal dat veel belangrijke vorsten voortbracht. Het was onder meer de periode dat tal van beroemde ontdekkingsreizen plaatsvonden en het klooster van Batalha – nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst – werd gebouwd. Boeken kun je er niet meer kopen, lezen tussen de gangen door wel.
Bacalhau
Het menu, het zal niet verbazen, is opgedeeld in hoofdstukken, gelijk een boek. De keuken wordt omschreven als Mediterraan. Op de kaart staan vooral gerechten die de markt biedt. Zo mag de gebonden groentesoep gemaakt worden van wat er die dag op de markt te koop was, of de keuken in huis heeft. Als hoofdgerecht kies ik een bacalhau, een bescheiden gebakken moot op een bedje van beetgare groente, een klassieke garnituur van worteltjes, peultjes en raapjes op
“Het verhaal gaat dat er minimaal evenveel bereidingswijzen zijn als er dagen in een jaar zitten.”
een moderne manier bereid en geserveerd. Bacalhau is in feite stokvis, gemaakt van gedroogde kabeljauw die vervolgens wordt geweekt, gekookt of in de oven bereid. Het verhaal gaat dat er minimaal evenveel bereidingswijzen zijn als er dagen in een jaar zitten. Erbij drinken we een mooie vinho verde van Quinta do Ameal. Een van de beste ‘groene wijnen’. Licht, met een prikje en toch stevig genoeg.
Onderzetter
Toe een ouderwetse appeltaart met een bolletje ijs. Bij een tafel verderop ontdek ik dat het boekenthema op soms onverwachte manieren wordt benut. Wie een stoofpotje bestelt, krijgt een oud boek als onderzetter. Wat je na de maaltijd nog kunt inkijken, mits je de taal meester bent, want veel boeken zijn in het Portugees.
Bij mooi weer kun je buiten eten. Het restaurant maakt deel uit van het prestigieuze hotel Infante de Sagres dat om de hoek ligt. Beide absolute aanraders!
Restaurante Book, Rua do Aviz 10, Porto (Portugal) T +351 917 953 387, I www.restaurante-book.pt
Tekst: Leslie Leijenhorst
Foto’s: Restaurante Book
(7 februari 2016)