Bij de bollenbedrijven is het momenteel razend druk. Het leeuwendeel van de bollen, zoals tulpen, hyacinten en fritillaria, moet dezer weken zijn gerooid. Bij veel grote bollenkwekers gaat dat tegenwoordig machinaal. De narcissencollectie blijft altijd een aantal achtereen op dezelfde plek staan. In de Hortus Bulborum in Limmen, ’s wereld unieke schatkamer van historische bolgewassen, gaat dat nog altijd met de hand. Zoals het al eeuwen lang gebeurt. Op de knietjes in het zand.
Zeven weken
Opmerkelijk is het grote aantal vrijwilligers dat hand- en spandiensten verleent. Zeven rooiers, waaronder twee bestuursleden, te weten Gerard Glorie, Piet Veldt, Gerrit Veldt, Gé Timmer, Herman Neelissen, Joop Zonneveld en Jan Dijkman, zorgen ervoor dat de klus in korte tijd is geklaard. De tijd die er in gaat zitten is aanzienlijk: circa 215 uren voor de tulpen, 16 uren voor de hyacinten, dertig uur voor de Fritillaria en nog twintig voor de krokussencollectie. Dat is in totaal zo’n 280 uur. Het zou één werker zeven werkweken vergen om deze taak gedaan te krijgen.
Kwaliteit
Deze tijdrovende maar zorgvuldige methode komt de kwaliteit van de bijzondere bollen alleen maar ten goede. Er treden zelden beschadigingen op, en in de uiteindelijke partijen zal men nauwelijks een ‘zure’ (zieke) bol aantreffen. Na het rooien gaan de bollen naar het bedrijf van voorzitter Piet Apeldoorn in Egmond, de firma Th. Apeldoorn, om ze gedurende de komende maand te laten drogen. Over de opbrengsten valt niet te klagen, die is in het algemeen zeer goed. Ook de oogst van de gouwe ouwe ‘Duc van Tollen’ (de groep waarvan de oudste tulp uit 1595 stamt) is dit jaar weer opperbest.
Foto: Hortus Bulborum – Max Nuyens
Zie ook www.hortus-bulborum.nl
(21 juni 2007, door Leslie Leijenhorst)