Het Schrijflokaal

Boeketten uit de tuin van romancier Karen Blixen

De taal der bloemen

OmslagVoor velen is Karen Blixen niemand anders dan de schrijfster van de roman Out of Africa en synoniem met de meermalen met Oscars bekroonde rolprent met Robert Redford en Meryl Streep in de hoofdrol. Blixen staat echter voor veel meer. Ze was geen onverdienstelijk romancier, was koffieplantster (niet met veel succes overigens) en ze was bovendien een gepassioneerd tuinierster en vooral poëtische bloemarrangeur. In de grote tuin achter het huis op het landgoed annex vogelreservaat aan de Strandvej in Rungstedlund (in het noordoosten van het Deense eiland Sjaelland) bevinden zich niet alleen schitterende vaste plantenborders, bospartijen, houtwallen, glooiende weilandjes en akkers. Er is ook een speciale pluktuin, net als kastelen en grote landhuizen die vroeger hadden. Deze levert de ingrediënten voor de vele bloemboeketten in de talrijke vertrekken van het landhuis.

Bloemboeketten is Blixen’s huis zijn niet louter een versiering, dat is welhaast een cultuur. Sinds dat Karen er woonde, sierden boeketten op talrijke meubelstukken het huis. Zelfs anno 2011, nu de budgetten van culturele instellingen in binnen- en buitenland steeds meer onder druk staan, probeert men deze traditie ook in de seizoenen dat er alleen dure externe aanvoer is (van buiten de eigen tuin) hoog te houden. En dat is vooral in de winter telkens weer een gevecht met de middelen, want dan komen de bloemen vaak van een groothandel, en niet van het eigen landgoed. Aan dit onderwerp zijn diverse boeken zowel in het Deens als in andere talen besteed zoals Karen Blixen’s Flowers: Nature and Art at Rungstedlund door onder meer Steen Eiler Rasmussen en Anne Born.

Louter laven

Onlangs trof ik in Denemarken een bijzonder werk aan. ‘Blomstersprog – Buketter fra Karens Blixens Have‘ (Boeketten uit Karen Blixen’s tuin). En nog eens aantrekkelijk geprijsd ook, want dit soort boeken zijn in Denemarken bepaald niet goedkoop. Hoewel ‘Blomstersprog’ in het Deens is uitgegeven, is het ook voor internationaal publiek een boeiende uitgave. Niet in de laatste plaats door de vele sfeerfoto’s van de vertrekken met bloemen, portretten van de auteur en andere memorabilia. Alleen daarom al is het een boek dat volop lees- en kijkplezier biedt, het louter laven aan de bloemrijkdom die haar tuin nog altijd biedt. Bloemen die zelf spreken en geen verdere toelichting nodig hebben. Een belangrijk deel van het boek kwam tot stand door oud-medewerksters van het museum waaronder de bevlogen ex-directeur Marianne Wirenfeldt Asmussen. Kurt Rodahl Hoppe verzorgde de zeer aantrekkelijke fotografie.

Vier seizoenen

Blomstersprog volgt de vier seizoenen waarbij je duidelijk ziet, dat in bepaalde jaargetijden niet alleen de pluktuin doch ook het bos of de eng leverancier zijn van elementen voor de schikkingen. Bomen, struiken, veldbloemen. Zo bepalen in het voorjaar  tulpen, wolfsmelk, seringen en paardkastanje de toon in een boeket en in de herfst rozen, kleine dahlia’s en verkleurende beukentakken in een andere schikking het beeld. Naarmate de dagen donkerder worden, worden ook de boeketten eenvoudiger en ingetogen van sfeer. Een deel van boeketten is tegen een neutrale achtergrond gefotografeerd zodat je de individuele bloemen en takken goed herkent. Een ander deel in de sfeer van een salon. Op een hoekkastje, een dressoir of als pièce-de-résistance in de eetkamer op de tafel. Bij alle foto’s die goed als inspiratiebron kunnen dienen staan bovendien zowel de Deense als de Latijnse namen, en dat maakt het boek uiteindelijk ook van het niet Deense lezers= en kijkerspubliek een heerlijk en lustvol werk.

Het boek is een heerlijke inspiratiebron voor iedereen die van werken met bloemen houdt, en niet alleen voor mensen die over een landgoed- en/of pluktuin beschikken. Iedereen die extra pollen vaste planten (vooral doorbloeiende) in zijn tuin heeft, vindt er schitterende ideeën in.

Kurt Rodahl Hoppe, Naja Marie Aidt, Helen Olsen en Marianne Wirenfeldt Asmussen

Blomstersprog – Buketter fra Karen Blixens Have

Broe, 2009

137 pagina’s

Gebonden

Rijk geïllustreerd

Prijs: (speciale import) nu 19,95 EUR (oorspronkelijk: circa 40 EUR)

Het Karen Blixen Museet (www. karenblixen.dk) is makkelijk met de trein vanuit Kopenhagen te bereiken. Vanaf het stationnetje is het richting zeewaarts nog zo’n vijftien, twintig minuten wandelen. Zowel het museum als de kro (herberg) op de hoek bieden prima lunchmogelijkheden.

(12 mei 2011, Leslie Leijenhorst)