Het Schrijflokaal

Voorjaarsbloemenweelde op Ulriksdals Slott

Net als vorig jaar vindt in de prille lente wederom een verrukkelijk bloemfestijn plaats in de langgerekte oranjerie van Ulriksdals Slott, net ten noorden van Stockholm. ‘Blomstrande Vår’ (Bloeiende Lente). Mede door het succes van de vorige keer duurt Blomsterfest 2007 dit jaar drie dagen langer. Deze keer is de expositie zelfs twee weekenden te zien, van 23 t/m 1 april 2007.

 

Negen dagen lang voorjaarsbloemenweelde.

Negen dagen lang voorjaarsbloemenweelde.

Initiatiefneemsters zijn opnieuw Katarina Nordlander, werkzaam als tuinvrouwe bij Rosendals Trädgård op Djurgården, de grote groene long van de Zweedse hoofdstad, en Paulina Landin, landschapsarchitect en tuinvrouwe in de tuinen van Drottningholm, het buitenpaleis van de Zweedse koninklijke familie. Was het thema in 2006: Tulpaner, tulpaner. Deze keer staan ‘Paskeliljer’ en ‘Hyacinter” centraal. Historische en moderne narcissen, antieke en eigentijdse hyacinten. In alle kleuren, geuren en vormen. Twee andere geliefde voorjaarbolgewassen bij het Zweedse publiek. Die kleur- en geurrijke bodes van de lente, die na de lange donkere winter door menigeen met veel vreugde wordt ontvangen en over de toonbank gaan. Een bonte bloemenfeest beloofd het opnieuw te worden.

Leslie Leijenhorst

Ulriksdals Slott, Gomer, foto's: Roland van der Kleij)

Ulriksdals Slott, Gomer, foto’s: Roland van der Kleij)

Nog meer dan vorig jaar fungeerde Nordic-medewerker Leslie Leijenhorst, die sinds zijn boek over Nêerlands antieke bollenschatkamer, sterk betrokken is bij oude bolgewassen, als intermediair naar verschillende Nederlandse bollenkwekers en exporteurs toe. Vorig jaar leverde de Limmense Hortus Bulborum honderd verschillende oude tulpensoorten. Dit jaar zijn veel soorten te zien die wel in de collectie voorkomen, maar waarvan de stichtingstuin zelf geen commerciële voorraad heeft. Zo droegen diverse Nederlandse kwekers en handelaren bij. Josephine Dekker uit Oterleek doneerde een veertigtal historische veelal Victoriaanse narcissen. Jan Pennings uit Breezand, zelf kweker en bestuurslid van onder meer Keukenhof, leverde botanische narcissen en een groot aantal moderne soorten. En voor wat zowel eigentijdse als oude hyacintensoorten waren vanuit Nederland Zonneveld & Teeuwen en Present Garden uit Hillegom de leveranciers. Als men over historische bolgewassen praat men in zijn algemeenheid over oude soorten die niet of nauwelijks meer in commerciële cultuur zijn. Soorten die veelal al vóór 1900 in cultuur waren, maar nu nog mondjesmaat worden geteeld en vooral op bijzondere plekken te zien zijn als historische kasteeltuinen en botanische tuinen. Een mooi stukje Holland-promotie van de bovenste plank, want ook in ons land zijn veel van de getoonde soorten hoofdzakelijk bekend bij liefhebbers en specialisten. Gunnar Kaj, bekend van zijn jarenlange betrokkenheid bij de bloemdecoraties voor de Nobelprijsdiners, heeft net als vorige keer de artistieke leiding.

Ulriksdals Wärdshus
Een bezoek aan het slot en de oranjerie is goed te combineren met een lunchbuffet in het voortreffelijke Ulriksdals Wärdshus, een herberg waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 17e eeuw. Mede door het succes van de vorige keer duurt Blomsterfest 2007 dit jaar drie dagen langer. In nauwelijks vijf dagen kwamen in het voorjaar van 2006 meer dan 5000 mensen naar de tentoonstelling. Deze keer is de expositie zelfs twee weekenden te zien, van 23 t/m 1 april 2007.

Ulriksdals Slott ligt aan de rand van de noordelijke voorstad Solna op zo’n 9 kilometer van het hartje van Stockholm.

Voor meer informatie: www.blomsterfest.se (alleen in het Zweeds).

(Nordic 1/2007, door Leslie Leijenhorst)