Het Schrijflokaal

De Tuin van het Woud – Zeven impressies

Ulf Nordfjell is een bekende Zweedse tuin- en landschaparchitect. Hij ontwierp niet alleen tuinen rondom riante villa’s en landhuizen in zowel bosachtige als meer rotsige delen van Stockholms scherenkust. Ook tal van showtuinen kwamen van zijn tekentafel, zoals die speciaal voor de Chelsea Flower Show in Londen dit jaar. Ter gelegenheid van de viering van de driehonderdste geboortedag van Linnaeus maakte hij een fraaie en zeer goed onthaalde inzending. Toch is er een die minstens zo bijzonder en intrigerend is: De Tuinen van het Woud in Wij Trädgårdar in het kleine dorpje Ockelbo, zo’n 230 kilometer ten noorden van Stockholm.

 

Oerlandschap.

Oerlandschap.

De Tuinen van het Woud kwamen in oktober 2005 gereed. Het werd tot op heden een van de mooiste nieuwe groenelementen van Wij Trädgårdar in de provincie Gastrikland. Wij Trädgårdar is een uniek concept, niet alleen voor Zweden, dat niet het een noch het ander wil zijn. Het zijn niet zomaar tuinen. Het is evenmin geen tuinattractie, noch een groenmuseum. Geen verzameling showtuinen, noch een pretpark. Het is eerder een plek waar de bevlogen tuinbaas en landschapsarchitect Lars Krantz de bezoekers bewust wil worden van de omgeving waarin ze leven. En dat gaat verder dan llouter over wat plantjes, bloemetjes en struikjes. Wij Trädgårdar gaat evenzeer over producten die Moeder Aarde voortbrengt. Over verantwoord eten, op een vriendelijke manier voor mens, dier en natuur klaargemaakt en gekweekt.

Romantisch tot ruig

In wezen is het project De Tuin van het Woud een verzameling aaneengesloten showtuintjes in een langgerekte vorm. Je loopt als het ware van de ene tuinkamer over in de ander. Afhankelijk van waaraf je begint, wandel je van zuid naar noord, of net andersom. Of vanaf de entree aan komen wandelen, of vanuit het centrum van het landgoed. De tuinkamers die variëren van romantisch tot ruig, van sereen tot uitbundig, maar dan in een meer gekunstelde vorm. In elke ruimte wordt opvallend goed gebruik gemaakt van de materialen die de verschillende natuurlijke habitats herbergen. Zo vind je zowel de groene als de rode elementen terug. Rood staat in dit geval voor steen, die overigens in dit ontwerp bijna logisch veelal grijs zijn. Denk aan graniet, basalt en travertijn. Wie regelmatig door de Noordse landen heeft gereisd zal ook in de buurlanden Noorwegen en Finland dit soort landschappen tegen komen, maar dan natuurlijk in de zuivere, natuurlijke en vaak ruige vormen.

Bosmeertje.

Bosmeertje.

Hoewel je de tuinen van beide zijden kunt benaderen is er een echte entreetuin, maar ook een hele besloten tuin met hoge denachtigen en omkleed met . zoals je met zompige bodems waar je bijna in wegzakt, Zo is  , maa r.  Ook wel Garden of teh Een van de laatste is de meest indrukwekkende. Hoe klein van omvang , zekere in verhouding tot de immense landerijen

De Tuin van het Woud is de noordse landschappen in een notedop gevat in een esthetisch jasje.

(Foto’s: Wij Trädgårdar /Pernilla Hed)

The Garden of the Forest in Wij Trädgårdar, Herrgårdsvägen 2, S-816 30 Ockelbo, T +46 (0)297 55420, E info(at)wij.se, I www.wij.se

(27 juni 2007, door Leslie Leijenhorst)