Het Schrijflokaal

Stopover voor luxe zeebonken

Zestig jaar geleden werd het 16e eeuwse fort van Santa Cruz in Horta op Faial, een van de eilanden behorend tot de Azoren, een nationaal monument. Inmiddels zit er sinds jaar een dag een hotel. Eerst als een ‘estalagem’, later als pousada. Afgelopen winter werd het robuust ogende doch comfortabele etablissement gerenoveerd. Een extra reden om er weer eens te logeren.
Het robuuste fort biedt onderdak aan verwende moderne reizigers.

Het robuuste fort biedt onderdak aan verwende moderne reizigers.

 

Wie de poort van dit stoer ogende fort binnenwandelt, hoeft beslist niet bang te zijn, dat hij net als ontdekkingsreizigers van toen, in sobere omstandigheden hoeft te logeren. Het werd in 1567 gebouwd om de haven te beschermen en als een van de vele vestigingen in het internationale netwerk van verdedigingsposten die de toenmalige grootmacht Portugal nodig had om rijk en routes te bewaken. Eenmaal binnen stap je een hal met vide binnen die duidelijk dateert uit de jaren vijftig toen het fort een hotelfunctie kreeg, en er zorgvuldig een nieuw deel achter werd gebouwd. Het gebouw fungeerde eerst als ‘estalagem’, later als pousada. Een plezierige lobby en gastvrij en behulpzaam personeel zorgen ervoor dat je direct thuis voelt.  Een mooiere plek in Horta is er bijna niet. Met zijn slechts 26 kamers en twee suites is dat ook voor het eiland Faial waar Horta de hoofdplaats van is, beslist klein te noemen. Zoals elke pousada heeft ook deze een aantal tongstrelende regionale specialiteiten op de kaart zoals gebraden varken met ananas, natuurlijk afkomstig van de archipel, gegrillde tonijn en een pie van passievruchten.

Zeezeilers

(Foto's: Pousadas de Portugal)

(Foto’s: Pousadas de Portugal)

Pal achter het fort ligt de havens met zijn de beroemde krijttekeningen op de verschillende pieren. Deze zijn achtergelaten door zeezeilers die hier een tussenstop maakte. Het verhaal gaat dat als je op deze manier je bezoek vereeuwigd, je zeker weet dat je ooit eens terug zal keren. Een beetje zo als een muntje gooien in de Trevi-fontein in Rome. En wie langs het bonte kleurenpalet van tekeningen, schetsen en getuigenissen wandelt ziet dat de zeilers uit alle windstreken komen, en sommigen al meerdere keren zijn geweest. Ook beroemde zeezeilers als Connie van Rietschoten en Henk van der Velde brachten meerdere malen een bezoek aan het eilandje. Het historische centrum is nauwelijks vijf minuten wandelen, net als een aantal van de meest interessante bezienswaardigheden zoals het museum van Horta en de er naast gelegen kerk van Sao Salvador, beide gehuisvest in een oud Jezuietenklooster dat in 1719 werd gebouwd om missionarisssen op te leiden voor de Portugese kolonieën. En het beroemde Café Sport, waar elke zeebonk en vooral ook zeebonk-to-be komen eten, elkaar ontmoeten of wat borrels achterover slaan en grote verhalen vertellen, bevindt zich al bijna even dichtbij.

“Soms heeft de vulkaan een tafellakentje, dan weer niet.”

Malvasia
Door zijn lokatie heb je niet alleen uitzicht op de haven maar eveneens op het eiland Pico dat aan de andere kant van de zeestraat ligt, dat bekend staat om zijn stormachtige weersomstandigheden en niet altijd even plezierige overtochten met de veerboot. Dat hoort nu eenmaal bij het leven op de oceaan. Pico is in de verte al herkenbaar aan de uit zee oprijzende vulkaan, tegelijk de hoogste berg van Portugal. Soms heeft de vulkaan een tafellakentje (een wolkenkraag om de top), dan weer niet. Bij mooi weer is het heerlijk zonnen in de kleine tuin met zwembad achter het granieten fort, en bij bijna elk jaargetijde is het ronduit genieten op je eigen balkon van het immer intrigerende zicht op die immense zee en de haven. Want hier middden op de oceaan ervaar je dat gevoel van nietigheid veel meer dan bij ons thuis. Bij voorkeur nippend aan een glaasje ‘malvasia’ (een zoet apéritief) van het aan de overzijde van het ‘kanaal’ gelegen eiland.

Pico
Afgelopen winter onderging de pousada een grondige renovatie. Doch dat betekent niet dat de historische ambiance is opgeofferd. Het is net als bij sommige andere oudere pousada’s, in de meeste gevallen een inhaalslag om de accommodaties er weer eigentijds uit te laten zien, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de geschiedkundige context. Zelf kwam ik niet met een zeilboot of zeewaardig jacht, doch met een kleine aluminium vogel op het eiland geland. En hoewel ik geen tekening maakte op een van de kaaien, kom ik zeker weer op dit groene eilandje met zijn maritieme cosmopool in het klein terug.

Pousada de Santa Cruz, Rua Vasco da Gama, P-9900-017 Horta (Faial, Azoren),
T +351 292 202 200, E
recepcao.stacruz(at)pousadas.pt

Of: via Pousadas de Portugal, T +351 21 844 20 01, E guest(at)pousadas.pt, I www.pousadas.pt. Pousadas zijn ook te boeken bij uw ANVR-reisbureau.

(1 juni 2007, door drs. Leslie Leijenhorst)