Het Schrijflokaal

Liefde in de vuilnisbak – Mime kostuums van Deense koningin

Deense koningin artistiek mede verantwoordelijk voor theaterproductie in Tivoli

Choreografe Dinna Bjørn en koningin Margrethe.

Choreografe Dinna Bjørn en koningin Margrethe.

De Deense koningin Margrethe heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om creativiteit. Ze ontwierp kostuums, decors en rekwisieten voor toneel- en balletvoorstellingen, onder meer voor het Koninklijk Theater in Kopenhagen. Ze werkte mee aan een film over een sprookje van H.C. Andersen, illustreerde boeken en maakte eigentijdse gewaden voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Onlangs ontwierp deze creatieve duizendpoot voor een nieuw ballet-pantomime voor Tivoli – het Kopenhaagse amusementspark – kostuums, decors en rekwisieten.

Kostuums en decors

Diverse kostuumschetsen.

Diverse kostuumschetsen.

Samen met choreografe Dinna Bjørn was ze artistiek verantwoordelijk voor de scenografie van ‘Liefde in de vuilnisbak’. Al sinds haar jeugd is koningin Margrethe II geboeid door toneel en pantomimetheater. Wanneer ze Tivoli bezoekt, onder meer bekend om zijn pantomime voorstellingen, neemt ze vaak de gelegenheid te baat om een voorstelling bij te wonen. Alhoewel ze al eerder schetsen maakte voor kostuums en decors, is ze deze keer, samen met de Noorse choreografe en producer Dinna Bjørn, artistiek verantwoordelijk voor de gehele scenografie.

Verwaandheid
Afgelopen juli vond in Tivoli de eerste voorstelling van dit nieuwe ballet-pantomime plaats ‘Kærlighed i Skarnkassen’ (Liefde in de vuilnisbak). Drie sprookjes van H.C. Andersen –  ‘Hemdboordjes’, ‘Stopnaalden’ en ‘Schattebouten’ inspireerden tot dit nieuwe stuk. Het ballet-pantomime combineert drie sprookjes in één voorstelling. Gemeenschappelijk thema is verwaandheid. De voorstelling wordt begeleid door Deense muziek. Het muzikale deel is in handen van componist en dirigent James Price. Price werkte al eerder met de Deense koningin samen in artistieke producties. Zo schreef hij de muziek voor de verfilming van Andersen’s ‘Snedronningen’(De Sneeuwkoningin) waarbij de koningin ook artistiek betrokken was. Deze film ging vorig voorjaar in première. Net als bij ‘De Sneeuwkoningin’ heeft JJ Films ook van de ontwikkeling van ‘Liefde in de vuilnisbak’ een film gemaakt. Deze zal hoogstwaarschijnlijk komende Kerst op de Deense televisie (TV2) worden uitgezonden. Pantomime is altijd al populair geweest in Denemarken. De familie Price introduceerde samen met de Italiaanse familie Casorti, rond 1800, het ballet-pantomime in Denemarken. In die tijd was pantomime populair in heel Europa. Deze theatervorm heeft in Denemarken nooit echt aan belangstelling ingeboet.

“Drie sprookjes van H.C. Andersen –  ‘Hemdboordjes’, ‘Stopnaalden’ en ‘Schattebouten’ inspireerden tot dit nieuwe stuk.”

Chinees paviljoen
De voorstellingen vinden plaats in het fraaie pantomimetheater dat dateert uit 1874. Pantomime wordt er echter al sinds 1844 in Tivoli gespeeld. Het pantomimetheater, dat oogt als een Chinees paviljoen, is het oudste nog bestaande gebouw in dit amusementspark dat in het hartje van de Deense hoofdstad ligt. Het is een zogenaamd barok theater waar touwen en katrollen nog altijd met de hand worden bediend. Professor Vilhelm Dahlerup ontwierp het gebouw. Deze gerenommeerde Deense architect ontwierp ook het Koninklijke Theater in Kopenhagen. De voorstellingen zijn nog altijd gebaseerd op dezelfde klassieke verhalen. Het programma van het theater wisselt door het seizoen heen. Het reguliere speelprogramma bestaat uit twee voorstellingen (om 18.15 uur en om 20.15 uur). Nogal wat stukken zijn gebaseerd op de beroemde sprookjes van Andersen, waaronder populaire stukken als ‘De bedrogen kleermaker’ en ‘Het skelet van de harlekijn’. Het fraaie pantomimetheater is gratis toegankelijk voor alle bezoekers van Tivoli; een van de oudste en nog altijd zeer vitale amusementsparken ter wereld. Het theater is één van de oudste in zijn soort.

Tivoli, Vesterbrogade 3,DK-1630 Kopenhagen V, T +45 33 15 10 01. Het seizoen loopt van medio april t/m eind september, en van eind november tot Kerst.

(2 juli 2007, gepubliceerd eerste helft 2001 door Leslie Leijenhorst)